A RUKOnémet szerszámgyártó cég magas minőséget képvisel a forgácsoló szerszámok, csigafúrók, speciális fúrók, kúpos lemezfúrók, lépcsős fúrók, sorjázók,  kúp- és sorjázó süllyesztők, menetvágószerszámok, magfúrók, mágnestalpasfúrógépek, turbómarók, szármarók, lyukfűrészek, fűrészek, sorjázók, csavaros lemezlyukasztók, betonfúrók, fafúrókterületén.

A RUKO OHg 1974novemberében alakult Böblingenben. A cég 1980 júliusában alakult át RUKO gmbHPräzisionswerkzeuge társasági formára. Ebben az időpontban kezdték el figyelmüketa fúró és vágószerszámok termékpaletta gyártására összpontosítani. 1990novembere óta a „RUKO“ GmbH székhelye Holzgerlingenben van (Stuttgart mellett).

A Holzgerlingen városában található gyártó üzemben 28 teljesenautomatikus cnc-köszörűközpont segíti elő a fúrók és süllyesztőfúrók maximálisprecizitással történő előállítását. Ennek köszönhetően a RUKO GmbH Európa egyiklegkorszerűbb gyártási eljárását mondhatja magáénak.

A fém megmunkálása nagy örömöt jelenthet olyan kiválószerszámok felhasználásával, amelyek kitűnő minőségükkel nap mint nap meggyőzikügyfeleinket. Ahhoz, hogy egy olyan mindennapi anyagból, mint az acél,precíziós szerszámot gyárthassanak, minden előállítási lépésnél a legmagasabbminőségi kritériumokat kell figyelembe venniük. Ehhez tartozik a felhasználtanyagok gondos kiválasztása, a sokrétű alkalmazáshoz megfelelő vágógeometriákinnovatív fejlesztése, a modern gyártási módszerek és a folyamatosminőségellenőrzés is. Hogy a fémből ne puszta eszköz, hanem olyan precíziósszerszám legyen, amely méltán viselheti a RUKOnevet.

A már ismert RUKOminőség ismét megerősítést nyert, a 2010 - 2013 időszakra újra megkapta a DINEn ISO 9001:2008 minősítést. A DIN En ISO 9001 rendszer nem csak a termékkifogástalan minőségét, hanem a minőségről alkotott, a vállalat összesterületén tanúsított egységes gondolkodást is vizsgálja. A vállalatfilozófiáját az erős innovációs képesség, a megbízhatóság és a minőség jellemziaz ipari és kisipari követelményekhez igazodva.

A RUKO moderngépparkkal rendelkezik nagy termelési kapacitással. A termelékenység állandónövelésének céljával folyamatosan a legújabb gyártási technológiákba és gyártóberendezésekbe fektetnek be. A teljesen automatikus cnc köszörűközpontok a cbncsiszolástechnikával (cbn = köbös bórnitrid) a szerszámok gyártásában maximálisprecizitást és ismétlési pontosságot tesznek lehetővé. Ezáltal jelenleg a RUKOcég rendelkezik a világszerte legmodernebb gyártási eljárások egyikével. A RUKOa fő hangsúlyt jelenleg, és a közeli jövőben a teljes fémmegmunkáló választékbővítésére és javítására fekteti.

Modern minőségellenőrzésük garanciát jelent az állandóanmagas minőségi színvonalra. A mindennapi minőségbiztosítás részét képezi még agyártási folyamat alatt az anyagok vizsgálata. A DIN En ISO 9001 szerintitanúsítvány igazolja a sokéves és egységes minőségfilozófiát.

Csigafúrók

Spirálfúrókminden, gyakrabban alkalmazott Dinszabványnak megfelelő kivitelben. Különféleleköszörülések, csúcskialakítások és szárformák minden alkalmazáshoz ésspecifikus megmunkálási feladathoz.

Speciális fúrók

 Ponthegesztés maró HSS Ponthegesztettlemezek leválasztásához. A marók mindkét oldalon vágnak és cserélhetőek. Amarási mélység csavarral állítható be. nem deformálja a lemezt. Gazdaságos ésgyors munkavégzés.

 Fast Cut HSSE-Co 5és keményfém nagyon stabil konstrukció nehéz fúrási körülményekhez, kézifúrógéppel. Különösen alkalmas hegesztési pontok kifúrásához és vékony falúanyagok megfúrásához. Rendkívül nagy precizitás, és sorjamentes fúrás pontozásnélkül. Acéllemez, sárgaréz lemez, alumínium lemez, cinklemez, vörösréz lemez,műanyag lapok fúrásához. Spotle Drill HSSE-Co 5 és keményfém speciálisszárköszörülés pneumatikus gépeken való felhasználáshoz. Hegesztési pontoktiszta és sorjamentes kifúrásához. Rendkívül nagy precizitás, és sorjamentesfúrás pontozás nélkül.

Kúposlemezfúró

Az új RUKOnagyteljesítményű kúpos lemezfúróknál a forgácshornyok köszörülése cbn eljárássaltörténik a tömör, edzett anyagba. A cbn (köbös bórnitrid) lényegesen keményebba hagyományos csiszolóanyagoknál, mint a szilícium karbid, vagy a korund. Anagyobb keménységnek köszönhetően a köszörülési folyamat során azanyagszerkezetet simán vágja át, így az élek méretpontosabbak és élesebbek. Azideális szerszám lemez megmunkálásához, legyen az az elektromosság, a víz- ésfűtésszerelés, vagy az autóipar, a gépgyártás, a kapcsolószekrény gyártás, ill.a repülőgép gyártás területén. A robusztus szerszám minden szokásos ipari felhasználásúanyaghoz megfelelő, mint pl. nemvas fémek, nemesacél lemezek, termoplasztikusés duroplasztikus műanyagok, valamint minden használatos acéllemezhez 4,0 mmmaximális vastagságig. Ezzel a robusztus szerszámmal a lemezek egy műveletbenközpontosíthatóak, megfúrhatóak és kifúrhatóak.

Lépcsősfúró

Az új RUKO nagyteljesítményű lépcsős fúróknál aforgácshornyok köszörülése cbn eljárással történik a tömör, edzett anyagba. Acbn (köbös bórnitrid) lényegesen keményebb az olyan hagyományos csiszolóanyagoknál,mint a szilícium karbid, vagy a korund. A nagyobb keménységnek köszönhetően aköszörülési folyamat során az anyagszerkezetet simán vágja át, így az élekméretpontosabbak és élesebbek. Az ideális szerszám lemez megmunkálásához.legyen az az elektromosság (4 + 9 méret); a víz- és fűtésszerelés, (6 + 7méret), vagy az autóipar, a gépgyártás, a repülőgépgyártás (0/5, 0/9, 1, 2, 3,5 méret) ill. kapcsolószekrény gyártás (0/9k, 1k, 2k méret) területén max. 2,0mm lemezvastagságig. A robusztus szerszám minden szokásos ipari felhasználásúanyaghoz megfelelő, mint pl. nemvas fémek, nemesacél lemezek, termoplasztikusés duroplasztikus műanyagok, valamint minden használatos acéllemezhez 4,0 mmmaximális vastagságig. Ezzel a robusztus szerszámmal a lemezek egy műveletbenközpontosíthatóak, megfúrhatóak, kifúrhatóak és sorjázhatóak.

Kúp-és sorjázó süllyesztők

Az új RUKO nagyteljesítményű kúp- és sorjázó süllyesztőknéla forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. ACBN (köbös bórnitrid) lényegesen keményebb az olyan hagyományos csiszoló-anyagoknál, mint a szilícium karbid, vagy a korund. A nagyobb keménységnekköszönhetően a köszörülési folyamat során az anyagszerkezetet simán vágja át,így az élek méretpontosabbak és élesebbek. A CBN-nel mélyre köszörültforgácshornyoknak köszönhetően az élek teljesen élesek. Ideális sorja- ésrezgésmentes süllyesztéshez és sorjázáshoz acélban, öntvényben, színes- éskönnyűfémekben. A legjobb eredmények érhetőek el alacsony forgácsoló sebességeknél.A CBN-nel mélyre köszörült forgácshornyoknak köszönhetően az élek teljesenélesek. Sorja- és rezgésmentes süllyesztéshez és sorjázáshoz. A legjobberedmények érhetőek el alacsony forgácsoló sebességeknél. A robusztus szerszámminden szokásos ipari felhasználású anyaghoz megfelelő, mint pl. nemvas fémek,nemesacél lemezek, termoplasztikus és duroplasztikus műanyagok, valamint mindenszokásos acéllemezhez. A DIN 335 szerinti kúp- és sorjázó süllyesztők különösenalkalmasak finom kivitelű, A és B alakú, DIN 74 szerinti süllyesztésekhez.

Menetvágószerszámok

Belső menet vágásához először egy magfuratot fúrnak,ennek mérete körülbelül a menetemelkedéssel kisebb, mint a menet névlegesátmérője. Ezután a menetátmérőnél 10%-kal nagyobb kúpos süllyesztékeketalakítanak ki, így biztosítható a menetvágáskor a furatba történő jobbbevezetés, illetve megakadályozható, hogy az első és az utolsó menetkitüremkedjen. Ezt követően hajtják be és ismét ki sorban egymás után amenetfúrókat. Eközben alakul ki a menetoldalak járulékos képlékeny alakváltozásakövetkeztében a végleges magfuratátmérő. A szerszámok élettartamának növeléseés az optimális felületi minőség elérése érdekében kenési célzattalkenőfolyadékokat vagy más hidegen kenő anyagokat használnak, mivel ez a forgácsés a menetfúró éle közötti súrlódás csökkentésé- vel csökkenti a szükségesforgatónyomatékot is. Kézi menetfúrásnál a fúrót a forgács összetörése céljábólkét fordulat után egy harmad fordulattal vissza kell forgatni. így csökken afúró terhelése, és nem törik el olyan gyorsan.

Menetjavítószerszám

A menetek több ok miatt is károsodhatnak. A korrózió, akopás vagy a csavarok túl nagy meghúzási nyomatéka csak néhány ezek közül. ARUKO Procoil menetjavító készletei költségtakarékos, egyszerű és gyorsmegoldást kínálnak a sérült és elhasználódott menetek javítására. A szerszámoknemesített acél anyaga kiváló minőségű, a hőmérsékleti hatásoknak és akorróziónak ellenálló belső menetet hoz létre. A Procoil készletek továbbielőnye az egyszerű és gyors felszerelhetőségükben rejlik. A készletek sikerrelhasználhatók a gép- és berendezésgyártásban, a járműiparban, azelektrotechnikában, erőművekben, valamint a hajóépítésben. A készlet ajavításon kívül a selejtek korrekciójára is alkalmas, ami tovább növeli azipari felhasználás lehetőségeit.

Magfúró

Magfúró HSS magfúró nagyteljesítményű gyorsacélból.Alkalmas acélhoz (mint pl. t-gerenda, nagyméretű lemezek), acélöntvényhez,színesés könnyűfémekhez. Magfúró HSSE-Co 5 magfúró kobalttal ötvözöttnagyteljesítményű gyorsacélból, mely magas hőmérsékleten jobban megőrzi akeménységét. ideális nehezen forgácsolható anyagok fúrásához és nagyigénybevételhez. Ötvözetlen és ötvözött acélok megmunkáláshoz alkalmas (max.1200 n/mm²-ig), meleg- és hidegacélokhoz, valamint nemesíthető és betétedzhetőacélokhoz. Magfúró HM magfúró keményfém élekkel. Különösen alkalmas vasútisínekhez, Hardox / Weldox 400 acélokhoz, acélhoz, acélöntvényhez, krómmalerősen ötvözött acélokhoz, mint v2A és v4A, és erősebben ötvözött acélokhoz.

Turbómarók

A nagyteljesítményű keményfémből készült turbómarók nagy vágóél stabilitássalrendelkeznek az élek ezzel egyidejű szívóssága mellett. Keményfém turbómarókAlu nagyteljesítményű keményfémből készült turbómarók alu-fogazással.Alkalmazási területek: színes- és könnyűfémek, alumínium, sárgaréz, vörösréz,cink, öntvény és műanyagok. sorjázáshoz, élletöréshez, öntvénytisztításhoz ésfelületi megmunkáláshoz Keményfém turbómarók HM nagyteljesítményű keményfémbőlkészült turbómarók keresztfogazással.A keresztfogazás az egyszerű fogazáshozképest nagyobb forgácsoló teljesítményt eredményez. Ennek pozitív hatásaelsősorban nehezen forgácsolható anyagoknál jelentkezik. Alkalmazási területek:erősen ötvözött, rozsdamentes, sav-, és hőálló acélok, öntvények és műanyagok.sorjázáshoz, élletöréshez, öntvénytisztításhoz, hegesztési varrat és felületimegmunkáláshoz. Keményfém turbómarók TiCN A ticn-kopásvédő bevonatnak köszönhetőena szerszám felületi keménysége kb. 3.000 Hv / mikrokeménység értékre növekszik,mely keménységet 400°-ig megőriz. Ezáltal hosszabb az élettartam és nagyobb atermelékenység. Alkalmazási területek: erősen ötvözött, rozsdamentes, sav-, éshőálló acélok, öntvények és műanyagok. sorjázásához.

Lyukfűrészek

HSS-G lyukfűrészek A RUKO új Hss-g lyukfűrészek kézi ésoszlopos fúrógépekben alkalmazhatóak. Oszlopos fúró- gépek esetén csak kézielőtolást alkalmazzon. Használható acélhoz (800 n/mm² szilárdságig) ésacélöntvényhez, legfeljebb 2,5 mm vastag színes- és könnyűfémekhez, továbbáműanyagokhoz, erősített szövetekhez, valamint max. 5,0 mm vastagságú gipsz- éskönnyűszerkezetes lapokhoz. Keményfém lyukfűrészek, alacsony vágórésszel A RUKOkeményfém lyukfűrészek kézi és oszlopos fúrógépekben alkalmazhatóak. Oszloposfúrógépek esetén csak kézi előtolást alkalmazzon. Használható magaskrómtartalmú acélötvözetekhez – pl. v2A és v4A (2,0 mm vastagságig) –, acélhozés acélöntvényhez, színes- és könnyűfémekhez, műanyagokhoz, erősítettszövetekhez, gipsz- és könnyűszerkezetes lapokhoz, továbbá max. 4,0 mmvastagságú faanyagok megmunkálásához. Keményfém univerzális lyukfűrész MBL ARUKO mbl keményfém univerzális lyukfűrészek mágneses és állványos fúrógépekenhasználhatóak acélban max. 20,0 mm-ig. Kézi fúrógépeken acélban max. 6,0 mm-ig.Alkalmas krómmal erősen ötvözött acélokhoz, mint V2A és V4A, ötvözött ésötvözetlen acélokhoz (max. 20,0 mm-ig), színes- és könnyűfémekhez, műanyagokhoz(max. 28 mm-ig). Alkalmazás: sík anyagokhoz és csövekhez, íves felületekhez,átfedések fúrásához lehetséges.

Dekopír-és kardfűrészlapok

 A fogakkitörésének, vagy a fűrészlap törésének elkerülése érdekében egyidejűleg mindiglegalább három fognak kell dolgoznia. A fűrészelendő anyag vastagságától függ,hogy durva, vagy finom fogazású fűrészlapot kell felhasználni. A megfelelőfűrészlap kiválasztásának alapszabályaként a következő adatokból kellkiindulni: 0,7 - 2,0 mm közötti fogosztás vékony anyagokhoz és finom vágásokhozalkalmas. 2,5 - 4,0 mm közötti fogosztás vastag anyagokhoz és durva vágásokhozalkalmas. Görbület vágás szűk ívek vágásához keskeny háttal, vagy továbbihátfogazással rendelkező dekopír fűrész lapok a leginkább alkalmasak.HSS-Bimetall Ahol a vágott anyag és a felhasználási körülmények rendkívülikövetelményeket támasztanak a fűrészlappal szemben, Hss-bimetall fűrészlapokatkell választani. A fűrészlap fogai Hss acélból készülnek, miközben a hátlágyabb és rugalmasabb Hcs acélból áll. Ezzel az anyagkombinációval aHss-bimetall fűrészlapoknál agy rugalmasság érhető el nagy vágóteljesítménnyelés hosszú élettartammal.

Csavaros lemezlyukasztók

Vékonyfalú anyagok néhány mozdulattal, gyorsan,fáradtságmentesen, tisztán és sorjamentesen kilyukaszthatóak. jobb felfekvés a3 pontos kivágásnak köszönhetően, ezáltal a lyukasztott elem kevésbédeformálódik. Ez megakadályozza a húzócsavar sérülését. A golyóscsapágy mégkönnyebbé és gyorsabbá teszi a kezelést. Az erőkifejtés kb. 67%-kal csökken. Acsavaros lemezlyukasztó alkalmazása előtt a húzócsavart feltétlenül meg kelllenni RUKO vágósprayvel, vagy vágópasztával. A RUKO csavaros lemezlyukasztómetrikus húzócsavarjai a legmagasabb minőségi osztályba tartoznak és ígyrendkívüli terheléshez vannak méretezve. Ezek elveszítése esetén rövid időrekicserélhetőek a kereskedelmi forgalomban kapható metrikus finommenetes csavarral.Különösen alkalmas csavarkulcsokkal, kézi hidraulikus lyukasztókkal, vagylábhidraulikus lyukasztókkal való felhasználáshoz.

Hűtő-és kenőanyagok

A RUKO hűtő és kenőanyagok kitűnő vágó és hűtő hatást biztosítanak. Kiválófelületminőséget és hosszabb szerszám élettartamot tesznek lehetővé kemény, ésrideg anyagok esetén is. • vágópaszták •vágóspray dobozok • Univerzális vágó olaj koncentrátum.

Betonfúrók

SDS-pluskalapácsfúrók • SDS-plus kalapácsfúrók 3 éllel • betonfúró keményfém csúccsalés hengeres szárral • SDS-plus beton-kalapácsfúrók 3 éllel • Falfúró keményfémcsúccsal és hatszög szárral • Ütvefúró keményfém csúccsal és hengeres szárral •SDS-max beton-kalapácsfúrók • Univerzális fúró keményfém éllel és hengeresszárral • Üveg és csempefúró keményfém éllel és hengeres szárral • Kalapálhatóütvefúró koronák keményfém élekkel • SDS-plus és SDS-max vésők.

Fafúrók

Alkalmazási területek: puha- és kemény fához, rétegeltlemezhez, farostlemezhez, bútorlaphoz, kemény farostlemezhez, furnérhoz.

Gerendafúró,

 Alkalmazásiterületek: puha-, kemény, enyvezett, masszív, homlokfákhoz és gerendákhoz.

 Zsaluzatfúró Forgácsoló szerszámok

Alkalmazásiterületek: puha- és keményfához, zsaluzó deszkákhoz, padlókhoz, gerendákhoz,gipsz- és könnyűszerkezetes lapokhoz, vízszigetelő és hőszigetelő anyagokhoz